
جامعه پلاس در یکی دیگر از سلسله برنامه های خود به موضوع افزایش جرم در جامعه با حضور عبدالصمد خرمشاهی وکیل پایه یک دادگستری و کامبیز نوروزی حقوقدان پرداخته است.
دیدارنیوزـ نسرین نیکنام: اهمیت افزایش جرم در کشور ما را برآن داشت تا در یکی دیگر از سلسله برنامه های جامعه پلاس با حضور عبدالصمد خرمشاهی، وکیل پایه یک دادگستری و کامبیز نوروزی، حقوقدان این موضوع را تحلیل و بررسی کنیم.
ویدیوی این نشست را می توانید اینجا، یوتیوب و آپارات ببینید.
در آغاز این برنامه عبدالصمد خرمشاهی به این موضوع اشاره کرد که ما یک شورایی داریم به نام شورای عالی پیشگیری از جرم که 23 وزارت خانه و نهاد عضو آن هستند و این شورا زیر نظر رئیس قوه قضاییه اداره می شود و قرار بود که هر سه ماه جلسه ای تشکیل شود و تحقیقات و گزارش ها درباره افزایش جرم بررسی شود اما این شورا هیچ تاثیری در کاهش جرم در کشور نداشته است یعنی یک نمود بیرونی و تاثیرگذار نداشت.
او می گوید: این شورای عالی یا به تعبیری قانون پیشگیری از جرم فقط به شکل دکور هست و متاسفانه نتیجه مطلوبی نداشته و این را هم می توان از آمارهای منتشره که نشان می دهد ما در این بخش افزایش داشتیم نه کاهش متوجه شد.
او به یک جلسه ای که چند سال پیش برگزار شد اشاره می کند و می افزاید: یکی در آن جلسه گفت قاچاقیان را در دریا بریزید مشکل حل می شود من گفتم این چه استدلالی است تا زمینه ایجاد جرم وجود دارد که جرم از بین نمی رود باید بستر جرم را از بین برد تا مشکلات حل شود.
خرمشاهی دو دلیل فرهنگی و مادی را باعث افزایش جرم در کشور می داند و می گوید: به نظر شما اگر در سیستان و بلوچستان شغل ایجاد کنند، کسی دنبال قاچاق می رود، آنها مجبور می شوند برای گذران زندگی کارهایی را انجام دهند که بعضا منجر به جرم می شود.
در ادامه این نشست کامبیز نوروزی، حقوقدان با اشاره به اینکه فقط کافی است آمارهای سال های اخیر دادگستری را بررسی کنید، می گوید: آمارها نشان می دهد که به طور میانگین هر سال بین سه تا چهار درصد آمار جرم افزایش پیدا می کند که هم کیفری و هم حقوقی است.
او ضمن انتقاد از مجامع دانشگاهی و علمی می گوید: این مجامع به ویژه دانشکده های حقوق بی مسولیت شدند و غیر مسوولانه با رشته کاری خود برخورد می کنند.
او در بخش دیگری از این نشست به قانون حجاب و عفاف اشاره می کند و می گوید: در حال حاضر بخش قابل توجهی از جامعه و زنان دوست ندارند حجاب داشته باشند اما همین که مجبور می شوند برای خروج از خانه شال و روسری سر کنند اما به محض اینکه فرصت داشته باشند آن را بر می دارند یعنی اینکه عامل و زمینه جرم را برای جامعه محیا کرده ایم.
نوروزی معتقد است: آنهایی که قانون حجاب را می نویسند به این فکر نمی کنند که با این قانون روزانه چند مجرم به جامعه اضافه می شود؟ اتفاقی که در ادامه می افتد این است که این جرم مثل خوره جامعه ایران را از درون می خورد.
به گفته این حقوقدان گردش سالیانه زندانیان در ایران بیش از ششصد هزار نفر است و این برای جامعه ما یعنی فاجعه، فاجعه ای که خانواده را هم درگیر این ماجراها می کند و در نهایت این پیغام را دارد که سیستم حکومتی در پیشگیری از جرم شکست خورده است.